Szlovák Angol

Energiahatékonyság

 
Ajánlott oldalak:
Energia klubEnergia stratégia Magyar Energiahatékonysági Intézet
Wikipédia Greenpeace Energiahatékony Önkormányzatok
Témakörök
Környezettudatosság a KKV szektorban Légszennyezettség csökkentése Napelemek
Energiatakarékosság Veszélyes hulladék  
Légszennyezés Környezettudatos vásárlás  


Környezettudatosság a KKV szektorban
 
A környezettudatos életmód elsősorban egyéni életfelfogás, de számtalan olyan eszköz van, melyekkel a kisvállatok is tehetnek a környezetükért, a környezettudatos működésért. 
A környezettudatos megoldásokkal a vállalatok jelentős versenyelőnyre tehetnek szert, mert az a tendencia, hogy egyre többen részesítik előnyben azoknak a vállalatoknak a termékeit, szolgáltatásait, amelyek hangsúlyt fektetnek arra, hogy környezetbarát módon működjenek. 
A most bemutatásra kerülő megoldások nagy része átültethető a mindennapi civil életbe is, tehát nemcsak a munkahelyen, hanem otthonokban is alkalmazhatók. 
Lássuk először azt, hogy környezettudatos viselkedéssel hogyan tudjuk Földünk vízkészletét megóvni.
Bár a Föld felszínének több, mint 70%-át víz borítja, ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Ezért fontos védeni a vizeket és takarékoskodni a vízzel. A víz, ez a szagtalan, színtelen, íztelen folyadék észrevétlenül jut el hozzánk, mindenhol jelen van, létezését mindenki természetesnek veszi. Ma több mint egy milliárd szomjazó ember él a Földön, és több mint kétmilliárdan nélkülözik a tiszta vizet a mindennapi mosakodáshoz, főzéshez. A gyárakból kibocsátott szennyeződések, a műtrágya és a növényvédő szerek használata ezzel egy időben csökkenti az ivóvíztartalékokat, éppen ezért nagyon fontos, hogy kivétel nélkül, mindenki tegyen ennek a problémának a leküzdéséért.

Sok vegyszer van, amely a csatornába kerülve veszélyezteti a vizeket. Az olyan anyagok, mint a benzin, a motorolaj, a hígító vagy a rovarirtó szerek nem kerülhetnek a lefolyóba. A szennyvíztisztítók nem azért vannak, hogy ezeket kiszűrjék. Az esővízzel így is sok olyan vegyi anyag kerül az utcáról, a kertekből és a mezőről a folyókba és a tavakba, melyek szennyezik a vizet. Ügyeljünk arra, hogy milyen vegyszereket használunk, és hogy miként szabadulunk meg tőlük! 
Az újrafeldolgozással vizet takaríthatunk meg. Az ipar a víz legnagyobb felhasználója. Több ezer liter vizet használunk a különféle termékek előállításához. Például egy tonna papír előállításához mintegy 27.000 liter vízre van szükség. Így minden tonna újrafelhasznált papírral több ezer liter víz takarítható meg. Megdöbbentő adat az is, hogy az élelmiszer-termelés fogyasztja a legtöbb vizet a világon: az elfogyasztott vízmennyiség csaknem háromnegyedét. Apró kis tettekkel is segíthetünk azon, hogy kevesebb tiszta vizet használjunk el fölöslegesen.
A 2012-es londoni Olimpián is odafigyeltek a környezettudatosságra. A vízvédelem fontos része, hogy a felhasznált vegyszereket, olajokat a természetes vizektől elzártan tárolták. Ezenkívül a vízi sportok során a medencéből kifröccsenő vizet egy csőrendszer elvezette, és WC-öblítésre használták fel. 
Lap elejére
Egy környezettudatos KKV a technológiai fejlesztések alkalmazása és a vegyszerhasználat ésszerűsítése, vagyis a felhasznált mennyiség csökkentése vagy környezetbarátra cserélése mellett akkor teheti a legtöbbet a vizek védelme érdekében, ha csökkenti a vízfogyasztását. 
A vizek védelme szorosan összefügg a talajvédelemmel. 
Nézzünk néhány víztakarékossági lehetőséget! 
Egy átlagos európai 300 liter, míg a Szahara térségében élők 10-20 liter vizet használnak fel naponta. Magyarországon az egy főre eső vízhasználat 110 liter, de ez csökkenthető, ha nem csak otthon, hanem a munkahelyünkön is teszünk ennek érdekében. 
Íme néhány ötlet: Víztakarékos WC-tartály és vízmentes piszoár felszerelése. 
Egykaros keverőcsapok használatánál könnyebb a kívánt hőmérséklet beállítani, így kevesebb víz folyik el. Légkeveréses csapvégeknél a légző nyílásokon levegőt szívnak fel, és ezzel keverik a kiáramló vizet, így negyed annyi vízzel is ugyan olyan dús vízsugár állítható elő. Mihamarabb javíttassuk meg a tömítéseket, mert még egy lassan csöpögő csap is 40-120 liter vizet pazarolhat el naponta. Egy rosszul záró szelep miatt naponta feleslegesen a WC-tartályból 700 liter víz folyhat el, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a WC-tartályt is. 
örnyezettudatossági okokból érdemes az irodai mosdókba vízmentes piszoárt felszerelni, mely különleges technológiájának köszönhetően teljesen szagtalan. Sokkal higiénikusabb, mint a hagyományos öblítő-rendszerrel működők. Kristályporcelánból készül, mely nagyon ellenálló és könnyen tisztítható anyag. Minimális a vízfelvevő képessége, így a baktériumok nem tudnak megtelepedni a felületén. Olyan belső kialakítással rendelkezik, mely megakadályozza a vizelet felcsapódását.

Lap elejére

Energiatakarékosság

Az irodai eszközök villamosenergia-fogyasztása az összes energiafelhasználás 7%-a, ami nemcsak pénzben kifejezve, de a környezet terhelése szempontjából is magas. Az energiafelhasználás szempontjából az "A" jelzésű gép a legtakarékosabb, míg a "G" fogyasztja a legtöbb energiát. 2003-ban bevezették az "A+" és az "A++" változatokat is, amelyeknek további 25-45%-kal kisebb a fogyasztása. 
Mivel csökkenthetjük a villamos energiafogyasztást?
Az elavult berendezéseket energiatakarékosra cseréljük: 
Új számítógép vásárlásakor figyeljünk arra, hogy energiagazdálkodási rendszerrel ellátott készüléket válasszunk. Az ilyen berendezéseknél csak azok a részek kapnak áramot, amelyek épp használatban vannak. Energia-megtakarítás érhető el alacsonyabb teljesítményű, kisebb energiaigényű számítógépek használatával. Általában elmondható, hogy a laptopok kevesebb áramot fogyasztanak, mint az asztali számítógépek. 
Kávé főzése egy elektromos kávéfőző készülékkel lényegesen kevesebb energiát igényel, mint főzőlapon. Ha tehetjük, szerezzünk be egy ilyet az irodába. 
Új, korszerű hűtő beszerzésekor figyeljünk a méretre is, mert a túl nagy hűtő feleslegesen fogyasztja az energiát. A hűtőszekrény leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet + 7°C-ra állítjuk (+5°C-nál már 15%-kal nő a fogyasztása). Az ételek akkor sem tarthatók el tovább, ha ennél hűvösebbre állítjuk. 
A szokványos klímák fordulatszáma egyenletes, és ki-be kapcsolnak, így hol túl meleg, hol túl hideg van a szobában. Az inverteres készülékek a kompresszor fordulatszámát változtatva folyamatosan hűtenek, így egyenletes hőmérsékletet biztosítanak. Akár fele annyi áramot fogyasztanak és csendesebbek is.
Az általánosan elterjedt izzólámpának a hatásfoka mindössze 6%. A hagyományos izzóhoz mérve a halogénizzóé már 12%-os, kb. 20% energia takarítható meg. Energiagazdálkodási szempontból a kompakt fénycsövek alkalmazása igen kedvező, fogyasztásuk mindössze egyötöde az azonos teljesítményű izzólámpának. Előnyük még, hogy élettartamuk 4-10-szerese az átlagosan mintegy 1000 órás izzólámpáknak. 
Energiát takaríthatunk meg LED-es fényforrások használatával is. Használjuk ezeket ott, ahol csak tudjuk. Ez évente több kW energia megtakarítását eredményezi, ráadásul hosszú élettartamuk miatt környezetkímélőbbek! 
Ha nincs mód a berendezések cseréjére, akkor is jelentős energia megtakarítást érhetünk el egy kis odafigyeléssel: 
Ha nem használjuk az elektromos berendezést, akkor kapcsoljuk ki, ne "standby" üzemmódba kapcsoljuk. Az elektromos készülékek készenléti állapotban is fogyasztanak energiát, ezért használjuk a készülék főkapcsolóját. 
A hűtő- és fagyasztókészülékeket jól szellőztetett és száraz helyiségben kell üzemeltetni. A készülék elhelyezésénél a környezeti hőmérsékletre, esetleges napsütésre különösen ügyelni kell. A környezeti hőmérséklet 1°C emelkedése a névleges 25°C értékhez képest 5%-kal növeli az energiafogyasztást. 
Kapcsoljuk ki a számítógép monitorát, ha huzamosabb ideig nem használjuk. A legtakarékosabb képernyővédő a kikapcsolás. Hosszabb munkaszünetnél a számítógépet és a képernyőt kapcsolja ki teljesen. A képernyővédő becsapós dolog: mozgó képek esetén még több energiát is elfogyaszt, mint normál üzemmódban. Jobb, ha hosszabb munkaszünet esetén teljesen kikapcsoljuk a képernyőt. 
Használjuk a "hibernálást" a személyi számítógépen, ha hosszabb ideig nem használjuk. Ha kevesebb, mint fél órára hagyjuk ott, akkor elég a "készenléti" üzemmód is. 
Használjunk függönyt, sötétítőt, reluxát, redőnyt, ezáltal a nyári hónapokban csökkentheti a közvetlen napsugárzás plusz melegítő hatását, és nem kell a légkondicionáló berendezést üzemeltetni. Télen a nagyon hideg levegő beáramlását előzhetjük meg így, és ezzel a fűtési költséget csökkenthetjük. 
Amikor csak lehet, hideg vizet használjunk. A víz felmelegítése rengeteg energiát felemészt, és pl. a mosogatás utáni öblítéshez tökéletesen megfelel a hideg víz is. Érdemesebb alacsony fokozatra állítani a vízmelegítőt, mint a forró vizet hideggel keverni.
Rengeteget spórolhatunk a világítással is: 
A takarékosság ott kezdődik, hogy feleslegesen nem világítunk. Pl. a lakásból való eltávozáskor lekapcsolunk minden fényforrást, és nem világítunk olyan helyiségekben sem, ahol huzamosabb ideig senki nem tartózkodik. 
Érdemes bizonyos helyiségekben mozgásérzékelővel kiegészített világítást üzemeltetni, így valóban csak akkor ég a világítás, amikor szükség van rá. 
A megvilágítás-igényes tevékenységeket, ha lehet, próbáljuk nappali fénynél végezni. 
Ha a helyiséget 5 percnél hosszabb időre elhagyjuk, kapcsoljuk le a villanyt. Mindig csak abban a helyiségben legyen felkapcsolva a világítás, ahol éppen tartózkodunk.
Lap elejére
A jelenlegi magyar szabályozás mindenkinek lehetővé teszi, hogy elektromos áramot állítson elő napelemek segítségével. Ezt az energiát eltárolhatjuk akkumulátor telepekben vagy visszatáplálhatjuk a hálózatba. Ez utóbbi megoldással jóval olcsóbban kiépíthetjük a rendszerünket, mivel nincs szükség a költséges és korlátozott élettartamú akkumulátorokra. A visszatáplálás során a megtermelt áramot egy ún. oda-vissza mérő órán keresztül betermeljük a hálózatba, ezáltal "eladjuk" a szolgáltatónak. Ez csökkenti a rezsiköltségeinket, mivel a betermelt áram értékét az áramszolgáltató levonja a villanyszámlánkból. 
Bár az utóbbi években - a technológia fejlődése miatt - jóval olcsóbb lett a napelemek ára, mégis igen drága egy ilyen rendszer kiépítése. Egy olyan napelemes rendszer, ami csúcsteljesítményen óránként 2.5 kilowatt energiát képes előállítani kb. 3 millió forintba kerül felszerelve. Éppen ez gátolja a napelemek terjedését. Remélhetőleg a jövőben a tömeggyártás és a fejlesztések hatására tovább csökken ezeknek a rendszereknek az ára. 
Fűtési és meleg víz előállítási költségek csökkentése 
Egy épület, legyen az lakás, családi ház vagy iroda, fűtési igényét alapvetően meghatározza a külső hőmérséklet, a belső hőmérsékleti igény, a határoló falak és a födém hővesztesége, valamint a fűtési rendszerünk hatásfoka. A külső hőmérséklet kivételével mindegyikre lehet hatásunk. 
Az energiára fordított kiadások döntő hányadát a fűtés teszi ki. Ha a fűtési hőmérsékletet 1 °C-kal csökkentjük, akkor 6% fűtési költséget takaríthatunk meg. Hasznos a nyílászárók utólagos és az épület pótlólagos szigetelése. A szakszerű szellőztetés az egyik legjelentősebb területe az energiatakarékosságnak. Az ésszerűtlen szellőztetés akár évi 20% többletkiadást is okozhat! Szellőztessünk gyakran, de csak rövid ideig (napi 4 perc helyiségenként), a fűtést pedig közben állítsuk minimumra. 
A napkollektorok a napsugárzást használják fel vízmelegítésre kiváló hatásfokkal. Alkalmazásukkal olyan vízmelegítő készüléket kapunk, ami gáz vagy elektromos energia felhasználása nélkül, ingyen lát el minket nagy mennyiségű meleg vízzel. A használati meleg víz előállítása mellett meg kell említenünk a fűtésrásegítést is, amely újabb felhasználási terület. A fűtésrásegítés során a napkollektor előmelegíti a radiátorokban keringetett folyadékot, így jelentős megtakarítást érhetünk el, hiszen a kazánunkat kevesebb ideig és kevesebb energia felhasználásával kell működtetnünk. 
Ezeknek a készülékeknek az ára sem olyan magas, mint 10-15 évvel ezelőtt, hiszen például 200 ezer forintból már olyan napkollektort lehet telepíteni, ami akár egy 5-6 fős háztartást is el tud látni meleg vízzel. 

Lap elejére

Légszennyezés 

Az emberi tevékenységnek köszönhető (antropogén) levegőszennyezés városi területeken súlyos probléma. Megváltoztatja a városi klímát és lerontja a természetes környezetet és az emberi egészséget. A sűrű ipar és a nagy forgalmú szállítás jelentős mértékben járul hozzá a városi levegő szennyeződéséhez. Szmog előfordulás és a magas por- és koromtartalom a jellemző hatásai ennek a szennyezésnek. 
Ipari katasztrófák és az ipari infrastruktúra üzemzavarai váratlanul hatalmas mennyiségű szennyezőanyagot juttathatnak ki, ami a természetes környezet állandósult leépüléséhez vezet. Ezek az emberi egészségre szintén nagyon veszélyesek. 
A légszennyezés nemzetközi probléma, mind globális, mind lokális hatásai is vannak. Káros anyagokat bocsátunk a légkörbe, amik a szél révén átlépik az országhatárokat. Ennek következtében nemzetközi összefogás szükséges, hogy a levegőminőséget meg tudjuk javítani. 
Sok kísérlet történt a légszennyezés csökkentésére. Jelenleg a fenntartható fejlődés a széles körben elfogadott stratégia. Azzal a feltételezéssel él, hogy a gazdasági növekedés tartós lehet és kiegyensúlyozott úgy, hogy kielégítse a társadalom szükségleteit, a természetes környezet pusztítása nélkül. 
A különböző forrásokból származó kibocsátásoknak köszönhetően a következő anyagok találhatók meg a városi levegőben: kén- és nitrogén-oxidok, szénhidrogének (főleg a finomítókból és a közlekedésből), szénoxidok, nehézfémek (közlekedésből és az iparból), por és korom.
Mit tehet egy környezettudatos kisvállalat a levegőszennyezés csökkentése érdekében? 
A termelő gyárakból kikerülő gáz megfelelő szűrése. 
Cégautónak, teherautónak alacsony károsanyag-kibocsátású modelleket válasszunk. 
Támogatja és ösztönzi a munkatársakat, hogy tömegközlekedéssel járjanak munkába. 
Támogatja és ösztönzi a munkatársakat, hogy kerékpárral járjanak munkába. Ideális esetben ehhez a következők kellenek: zuhanyzási lehetőség, biztonságos kerékpártároló, öltözési lehetőség, zárható öltözőszekrény. 

Lap elejére

Mit tehet egy környezettudatos kisvállalat a levegőszennyezés csökkentése érdekében? 
A termelő gyárakból kikerülő gáz megfelelő szűrése. 
Cégautónak, teherautónak alacsony károsanyag-kibocsátású modelleket válasszunk. 
Támogatja és ösztönzi a munkatársakat, hogy tömegközlekedéssel járjanak munkába. 
Támogatja és ösztönzi a munkatársakat, hogy kerékpárral járjanak munkába. Ideális esetben ehhez a következők kellenek: zuhanyzási lehetőség, biztonságos kerékpártároló, öltözési lehetőség, zárható öltözőszekrény. 
Nézzünk néhány lehetőséget, amivel minimalizálhatjuk a hulladékok keletkezését, illetve a környezet számára, minél kisebb kockázatot jelentő hulladékot termelhetünk: 
Olyan termékeket gyártsunk, illetve vásároljunk, aminek hosszú az élettartama, valamint hiba esetén javítható, és nem kell egyből kidobnunk. 
A hulladékképző termékeket váltsuk fel és helyettesítsük környezetkímélő termékekkel. Például műanyag helyett üveg, fólia helyett papír. 
Tényleg csak azokat az e-maileket nyomtassuk, amiknél ez elkerülhetetlen, feleslegesen ne fogyasszuk a papírt, és részesítsük előnyben a kétoldalas nyomtatást! 
Azokat a papírokat, amikre nyomtattunk, de már nincs rá szükségünk, használjuk fel jegyzetelésre. 
Használjunk újratölthető akkumulátorokat az elemek helyett például a vezeték nélküli egérben. 
A hulladékok keletkezésének csökkentése mellett igyekezzünk minél több mindent újrahasznosítani. Ennek egyik módja a szelektív gyűjtés, mely során a felesleges anyagoktól, hulladéktól környezetbarát módon tudunk megválni. Nagyon fontos nemcsak az otthoni környezetben, hanem a munkahelyeken is a szelektív gyűjtés bevezetése. 
Az irodákban is érdemes külön gyűjteni a papír, a fém és a műanyag hulladékot. A palackokat összepréselve tegyük a műanyag hulladékok közé. Egyre olcsóbb a kereskedelmi forgalomban kapható falra szerelhető vagy állványos palackprések ára, melyekkel a palackok térfogata harmadára, negyedére csökkenthető. Léteznek különböző hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek, akik gyűjtőedényeket helyeznek ki telephelyünkön, illetve el is szállítják az összegyűjtött hulladékot.
A termelő egységeknél további szelektálásra lehet szükség törvényi előírás, jogszabályi megfelelés miatt. A veszélyes hulladéknak számító anyagokat kötelességünk is elszállíttatni.

De mi számít veszélyes hulladéknak?
Veszélyes hulladéknak minősül minden olyan anyagot vagy összetevőt tartalmazó hulladék, amely eredete, összetétele miatt az egészségre és a környezetre kockázatot jelent. 
Veszélyes hulladék kezelésekor különös gonddal kell eljárni, ezért a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos minden tevékenység (begyűjtés, szállítás, tárolás, ártalmatlanítás) hivatalos engedélyekhez kötött. Több cég foglalkozik a hulladékok begyűjtésével azok típusától függően. A használt elemek elszállítása akár ingyenesen is megoldható. A rendszeres elszállítást végző cég kérésünkre gyűjtőládát helyez ki, és díjmentesen el is viszi az összegyűjtött veszélyes hulladékot. 
A szelektív hulladékgyűjtéssel nő a vállalatok társadalmi szerepvállalása. Ez pozitív képet alakít ki a partnerekben, és ez versenyelőnnyel jár a vállalat számára. 

Lap elejére

Környezettudatos vásárlás 
A vállalati beszerzések során is ügyeljünk a környezettudatosságra. Mindegy, hogy céges rendezvényre állítunk össze egy kis állófogadást vagy egy új eszközt szerzünk be, érdemes megfontolni az alábbiakat: 
Vigyünk magunkkal táskát, szatyrot, ne fogadjunk el zacskót mindenhol, melyet úgyis kidobnánk később.
Válasszuk a visszaváltható illetve az újrahasznosított csomagolású termékeket, hogy kevesebb legyen a hulladék. 
Kerüljük az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. 
Az élelmiszerek rengeteg káros és felesleges anyagot tartalmazhatnak. Ezeket kerüljük, ha vegyszer nélkülit is kaphatunk.
Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyünk az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett. 
Helyi termékeket vegyünk. Keressük a lakóhelyünk közelében készülő dolgokat, így a helyi környezetünket támogatjuk, valamint kevésbé járulunk hozzá a szállítással járó környezetterheléshez. 
Ha van rá lehetőség, akkor válasszunk papírból készült eszközöket például papír irattartó papucsokat, mappákat. Ma már kartonból készült bútorokat is vehetünk, bár ezek ára még igen borsos.

Forrás: http://husk.infota.org/


Mobil Applikáció letöltése:
Bejelentkezés:
Név:

Jelszó:

[ Főoldal ] | [ Gyömrő Város Honlapja ] | [ Kapcsolat ]
*Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját! | husk.gyomro.hu |